Leírás

A történelemben rengeteg emlékezetes esemény van. Te például hol voltál, hogyan értesültél a WTC elleni támadásról, a magyar EU-csatlakozásról?

Facebook

Archívum

A csernobili atomkatasztrófa

2012.07.12. 13:04 Nervus

csernobil_f.png(A poszt előtt újabb szolgálati közleményekkel jelentkezünk: egyrészt köszönjük a blog.hu hathatós és gyors segítségét, így már itt is látszanak a kommentelők avatarjai. Továbbá hétfőre kész az új design!)
1986. április 26-án, hajnali 1:23:58-kor az atomerőmű négyes reaktora kigyulladt, majd sorozatos robbanások után bekövetkezett a nukleáris olvadás.
Természetesen a szovjet vezetés megpróbálta elhallgatni az ügyet, de a svédek még időben észrevették a radioaktív felhőket így figyelmeztetni tudták a világot.
Itthon a KFKI munkatársai felhívtak néhány óvodát, hogy figyelmeztessék őket a "nap erős sugárzására". Végül hazánkban is tájékoztatták (félrevezették) a lakosságot.
Te mikor hallottál először, miket tapasztaltál?

A robbanással kapcsolatban két hivatalos elmélet van, az egyik szerint egyértelműen az erőmű vezetői a hibásak, a másik szerint eleve a reaktor tervezése volt hibás.
A katasztrófa után a közelben levő, azóta legendássá vált Pripjaty lakosságát kilakoltatták, a város azóta is szellemváros.
Jelenleg a reaktor fölött betonszarkofág van, melyet hamarosan újra kell építeni, mert egyre inkább repedezik.
Magyar vonatkozás még, hogy a kamionstop miatt magyar kamionsofőrök utaztak Kijevbe, a kamionsofőrök közül rengetegen haltak meg.

Videó:

A bejegyzés trackback címe:

https://holvoltal.blog.hu/api/trackback/id/tr714648370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2012.07.14. 19:14:11

Emlékeim szerint tervezett, de szabálytalan leállás-újraindítás, majd emberi hibák sorozata okozta a robbanást. Igaz, régi fajta, egykörös erőmű volt, de alapvetően nem tervezési hiba miatt lett baj.

Sultan 2012.07.14. 19:23:58

Egy majálison lehettem biztos mint mindenki amikor ideért a felhő.Előtte meg az oviban, hogy szóltak e nekünk már nem tudom:)Ha még élünk mind Hősök vagyunk?:)

t443 2012.07.14. 19:26:56

Teljesítményteszt volt, a naaagy szovjet vezetés sokkal okosabb volt mint a fizikusok és mérnökök. Felső utasításra teszteltek.

hehe64 (törölt) 2012.07.14. 19:40:56

Majálison voltam.
Szürke eső esett.
Aztán rengeteg olcsó saláta volt a piacon.

Vu, de ja vu 2012.07.14. 19:53:45

"1986. április 26-án hajnali 1:23:58-kor otthon voltam és egyik szememmel a naptárt figyeltem, a másikkal pedig az órát néztem":-o

Szóval - valószínűleg otthon voltam... Későb of-órán veséztük a történteket, akkor még mély csend volt arról, hogy ez többnapos esemény:-(((

Egyébként ahol lakom, az utcánkban az elhalt fákat összekötve egy egyenes vonal jött volna ki (ezt pár évvel később vettem észre, figyelve a szomszéd udvarán lévő diófákat, amikből fura módon csak az egyik száradt ki, nálunk a hátsóudvari diófa, szomszédnak a kert elején a hatalmas és bőtermő cseresznye és így tovább... és apámat is rák vitte el 55 évesen, bár a kettő között nehéz lenne közvetlen összefüggést találni, sugárterhelésre visszavezethető megbetegedés ugyanis tudtommal felénk nemigen volt.

Én csak valami ismeretterjesztő csatornából ismerem a sztorit, ami szerint vészhelyzetet szimuláltak volna, amihez szabályellenesen leállították a vészrendszereket is - a szimuláció sikerült, a vész bekövetkezett:-(((

Maga a technológia annyiban volt hibás, hogy nem számolt az emberi hülyeség határtalanságával, azzal hogy tényleg képesek lesznek élesben kipróbálni, hogy kézben tudnak-e tartani egy hűtés és védelem nélkül hagyott, megfutott reaktort - ÍGY(!) nem tudnak:-(((

A Paksi reaktorok pedig annyiban lehetnek mások mint a csernobiliak, hogy a működési elv hasonló lehet, de a védelmi rendszere - pont a történtek miatt - tovább fejlesztett (remélem).

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.07.14. 20:03:19

@Vu, de ja vu: Egészen más a felépítése. Ha megcsinálnák ugyanazt a hülyeségsorozatot, mint Csernobilban, Pakson simán leállna a reaktor. Óriási volna az anyagi kár, de más baj nem történne.
Ebben a könyvben jó pár oldalon olvasható a részletes történet.
bookline.hu/product/home.action?id=17068&type=22&_v=Marx_Gyorgy_A_marslakok_erkezese

röhögő 2012.07.14. 20:07:18

Esküszöm már valahova kimentem, annyiszor kell atom topikokban a téveszméket eloszlatnom.
A csernobili katasztrófa nem tervezési hiba.
Csernobil KÉTKÖRÖS, természetes uránnal működő, grafit moderálású, könnyűvíz hűtésű reaktor. Igen gazdaságos egyébként.
Csak közismert probléma a grafit moderált, könnyűvízzel hűtött reaktoroknak (RBMK) hogy pozitív üregtényezővel rendelkeznek. Vagyis a víz egyben hűtő, moderátor és neutron elnyelő. Már csak az adagolt bórsav miatt is. Ha felforr a víz akkor csökken a neutron elnyelés, a moderáció viszont marad, mert azt döntően a grafit végzi, vagyis neutron fluxus emelkedésre reaktivitás növekedéssel válaszolt. Ezt Hanford óta tudják, ezért az USA-ban nem is engedélyeznek ilyen polgári reaktorokat. Paks teljesen más reaktor, ott a víz a moderátor, ha az megforr a reaktivitás drámaian csökken, a reaktor azonnal szubkritikus lesz.

2012.07.14. 20:09:03

Május 1-jei felvonuláson Salgótarjánban. De csak napokkal később derült ki szép lassan, hogy kaptunk dózist rendesen.

röhögő 2012.07.14. 20:21:58

Emellett elkövettek egy olyan hibát, amelyet minden reaktor operátornak tudnia kell hogy tilos.
Ez a xenon mérgezés utáni újraindítás.
Az egyik hasadvány a tellúr 135-ös izotóp, ami jód 135-é, majd az xenon 135-é bomlik. Azonban a xenon 135 hasadási keresztmetszete termikus neutronokra kb 400 ezer barn. Összehasonlításul az urán 235 hasadási hatáskeresztmetszete csupán 340, vagyis a keretkező hasadvány egy atomja ezerszer jobban zabálja a neuronokat mint az urán hasadó izotópja.
Ha a reaktort leállítják a xenon135 feldúsul és a reaktort sokáig nem lehet újra indítani.
Nem is szabad!!!!!
Csernobilban leállították, de szóltak fentről pár óra múlva hogy kellene a delej, indíccsátok el vazze. Addigra nem volt ott képzett reaktor fizikus és a hülyéknek a reaktor persze nem indult el. Erre kikapcsolták a vézsleállítást és kihúztak minden rudat. A 3000 MW-os termikus teljesítménnyel rendelkező (1000 MW elektromos) 20-30 MW-on dohogott.
Csakhogy a Xe135 Cs135-é bomlik és a szintje csökken egy álló reaktorban. Amikor a Xe135 szint olyanra csökken hogy elindul a reaktor, akkor viszont a megemelkedő neutronfluxus a másodperc törtrésze alatt megeszi a maradékot és a reaktor szuperkritikussá válik. Csernobil másodpercek alatt 300 GW körüli tejesítményre ugrott. Erre jött még a pozitív üregtényező. Ráadásul a fékező rudak alja is grafit, amikor azokat megpróbálták beejteni, az is növelte a reaktivitást. 400 felett a cirkónium már reakcióba lépett a vizzel - hidrogén fejlődött - a vízgőz ledobta a reaktorfedelet, jött a hidrogén robbanás (ilyen Fukusimában is volt) amely begyújtotta a grafitot. A többit tudjátok.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 20:23:08

Én magamban röhögtem, mert az amerikai kontinensen voltam éppen, így nem ért el a felhő.

HgGina 2012.07.14. 20:23:52

Egy barátnőm apja a KFKI-ban dolgozott. Bár tilos volt róla beszélni, de elszólta magát, hogy amikor az apjáék az udvaron keresztülgyalogolva mentek az ebédlőbe, majd vissza a munkahelyükre, az épület automata beléptetője a kutatókat nem engedte be az épületbe, mert annyi rádióaktív sugárzást kibocsátó por tapadt a cipőjükre a kétszeri, pártucat méteres távolságon.
Pár nap múlva annyi volt az akkor még rémhírnek titulált szóbeszéd, hogy teherautókra rakják az első "rémhírek" szerinti 8000-10000 halottat. Amint azt ma már tudjuk, kb. 20 ezer volt a halottak tényleges száma.
Tehát, viszonylag hamar hallottam a híreket, emlékeim szerint 3 nappal az eset után.

röhögő 2012.07.14. 20:25:59

@röhögő: bocs Xe 135 befogási hatáskeresztmetszete, nem hasadási

Nervus 2012.07.14. 20:32:48

@Vu, de ja vu: Nyilván senki nem értette szó szerint, hogy hajszálpontosan 1:23:58-kor :D
@röhögő: Ne nekem mondd, a wikinek.

yoci 2012.07.14. 20:50:34

"Természetesen a szovjet vezetés megpróbálta elhallgatni az ügyet, de a svédek még időben észrevették a radioaktív felhőket így figyelmeztetni tudták a világot."
Nem csak ők vették észre, hanem itthon a KFKI kutatói is érzékelték. Amúgy nem nagyon volt mire figyelmeztetni a világot. A szennyezés eloszlott a légkörben és mire felénk jutott, már nem befolyásolta senkinek az évi dózisszintjét, amit nagy lelkesen és önként szed össze mindenki a fogorvosnál vagy a tüdőröntgennél az általános háttérsugárzás mellett.

" Itthon a KFKI munkatársai felhívtak néhány óvodát, hogy figyelmeztessék őket a "nap erős sugárzására". Végül hazánkban is tájékoztatták (félrevezették) a lakosságot."
Ez városi legenda. Talán csak a greenpeace terjeszti, de ha megkérdezel egy KFKI-dolgozót, akkor kinevetne. Nem félretájékoztatták, hanem alultájékoztatták. Ennek a levét isszuk a mai napig, hogy ilyen városi legendák keringenek kétfejű bárányról, meg torz gyerekekről. Mese.

"A robbanással kapcsolatban két hivatalos elmélet van, az egyik szerint egyértelműen az erőmű vezetői a hibásak, a másik szerint eleve a reaktor tervezése volt hibás."
Az erőmű vezetői és oprátorai (akik végrehajtották a hatástanulmányt nélkülöző tesztet) letöltendő börtönbüntetést kaptak. Polgári célú, energiatermelő reaktoron nem végeznek kísérletet, tesztet. Arra valók a KÍSÉRLETI reaktorok, amiből nálunk is van. Sajnos ezt a szabályt sezgték meg akkor.

"A katasztrófa után a közelben levő, azóta legendássá vált Pripjaty lakosságát kilakoltatták, a város azóta is szellemváros."
Teljes emberi élettartamra vetítve kockázatos mennyiségű dózist gyűjthettek volna a lakosok az évek alatt ezért többmillió dollárból dekontaminálni kellett volna a települést - egyszerűen gazdaságilag nem érte meg - többek közt, ha maradnak; akkor a környéken nem lett volna munka az esemény miatt és mindenki elköltözött volna magától is. Ez már 86-ban is így működött.

"Jelenleg a reaktor fölött betonszarkofág van, melyet hamarosan újra kell építeni, mert egyre inkább repedezik."
A szarkofágot nem lehet újraépíteni, mert nem leomlott, hanem a gyors építési technológiának és a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásnak köszönhetően kezd már repedezni és a becsorgó esővíz korrodálja a szerkezetet és instabillá teszi. Összedőlés esetén a belső szárazabb részek kiporlanának és megint lerakódna a környéken. Ez ellen amúgy szilikonok befecskendezésével védekeznek.
Tehát az elkészült tervek alapján - főleg uniós támogatásból - egy csarnokszerű hangárt készítenek, amit az egész építmény fölé tolnak síneken majd. Ez alatt a későbbiekben már elkezdhető lesz a szerkezet stabilizálása és bontása.

"Magyar vonatkozás még, hogy a kamionstop miatt magyar kamionsofőrök utaztak Kijevbe, a kamionsofőrök közül rengetegen haltak meg. "
Kijevnek semmi köze Csernobilhoz, és a kamionosok olyan ráktípusban haltak meg, aminek semmi köze az esetlegesen felvett sugárdózishoz. Talán inkább a környezetszennyezés, a 30 évnyi vezetés közben elszívott dízelfüst vagy cigarettafüst ártott nekik, amit belélegeztek.

A blog ötlete nemrossz, csak ez a post tele van naivitással és bulvárral, ami persze megbocsájtható, mert ez a téma kevesek fejében tiszta a sajnálatos akkori alultájékoztatottságnak köszönhetően.

tgabee2 2012.07.14. 20:58:53

Egy blogon sem láttam még ennyi tudálékost.
Valamint azt sem, hogy egy hozzászóló sem akadna, aki arról írna, ami történt.

Ajánlom:

bookline.hu/product/home.action?id=2100439598&type=10&_v=Read_Piers_Paul_Uramisten_mit_tettunk_Csernobil

www.reak.bme.hu/munkatarsak/dr_aszodi_attila/letoeltes.html

1, Nem volt leállítás, újraindítás, sem vészhelyzet szimuláció. Azt akarták tesztelni, hogy egy esetleges leállás esetén meddig és hogyan működnek a dízel generátorok, elég energia marad e a biztonságos üzemelésre.
2, Nem "szóltak fentről", hogy "mégis kell a delej", hanem a tesztet halogatták a kievi energia igény miatt. Éjjelre tolódott a teszt, a felszökő teljesítmény miatt megijedtek az operátorok, belökték a szabályzó rudakat, ekkor a pozitív üregtényező miatt megszaladt a teljesítmény, és hidrogánrobbanás következett be.
3, Nem haltak meg húszezren, közvetlenül a robbbanás miatt 2 fő halt meg, 90 napon belül az akut sugárterhelés miatt további 28 ember halt meg. Pont. Nincs elegendő ismeretünk meghatározni azok számát, akik közvetetten, a rákos és egyéb megbetegedések miatt haltak meg. Becsülni lehet, de hozzáértő nem teszi.

yoci 2012.07.14. 21:03:34

@HgGina:

- Az üzem dolgozói és a likvidátorok közül 134-en kaptak akut sugárbetegséget, ebből 50-en maghaltak.
- A sugárzás sztohasztikus hatásai miatt 2200 fő esetében várható a rák következtében elhalálozás (többségük még él!) Ebben benne vannak a leukémiás esetek is.
- A gyermekkorúak közül szövődményekben 9-en meghaltak pajzsmirigyrákban a 4000 megbetegedés közül. A pajzsmirigyrák a legjobban gyógyítható rákos betegségfajta.
- A lakosság nagyobb dózist kapott tagjai között rákos halálesetek a kilinikai gyakorlatban nem lesznek kimutathatók. A számuk csak becsülhető: 1800.
Ha mindezt összeadod, akkor LEGFELJEBB 4000 fő a lehetséges áldozatok száma, ami borzalmasan sok! De semmi szükség 10-20-100ezer emberről huhogni. Hozzáteszem, ezen szám CSÖKKEN, mert a 4000 fő többsége MÉG ÉL és a javuló orvosi ellátásnak és képességeinknek köszönhetően kezelhető lesz a jövőbeli problémájuk!

yoci 2012.07.14. 21:07:28

Szintén ajánlom a témában cikket, postot íroknak Aszódi Attila szakirányú könyveit. Elvégre azon intézet vezetője, ahol most is képzik a magyar nukleáris szakembereknet.

geza42 2012.07.14. 21:11:33

Éppen 4.-es gimnazista voltam. Nem sokkal előtte tanultuk a radioaktivitást. Ezt szemléltették is, GM csővel, számlálóval. A háttérsugárzástól is csipogott időnként, de volt az iskolában egy falba épített ólomdobozban egy kis rádium. Na attól rendesen megindult. Csernobil után még nem volt szétszedve a berendezés, hát kísérleteztünk vele. A sima háttérsugárzás talán picit emelkedett, mint ha gyakrabban csipogott volna. (Előtte és utána is számolni kellett volna mondjuk 1 percig a részecskéket, de hát előre nem szóltak hogy mi lesz...)
Aztán elé tettem egy falevelet. Nem sugárzott különösebben. Ekkor eleredt az eső. Kitettem az esőre a falevelet, csak hogy éppen vizes legyen. Na ezután úgy megindult a számláló, mint a rádium mintával. Szóval akármit mondanak, kaptunk rendesen. A saját mérésemnek inkább hiszek, mint mindenféle szóbeszédnek.

töreki 2012.07.14. 21:19:46

Akik Paks bővítéséről döntöttek kivétel nélkül mindegyiket Csernobilba kell száműzni védő felszerelés nélkül és soha ne hagyhassák el!

Csucsundra 2012.07.14. 21:19:52

én Erdélyben, ha jól emlékszem az Ilva patak mellett, a Kelemen havasok tövében, napoztam-fürödtem, és sült bárányt ettem.Szóval mindent,ami ellenjavallt volt az épp aktuális konjunktúrába...

Wolf Gabor · http://www.MarketingCommando.hu 2012.07.14. 21:20:34

Nagyon érdekes volt, katona voltam, és egy kolléga minden reggel mért Geiger-Müllerrel.

Aznap reggel kiugróan magas volt a radioaktivitás, a srác persze először azt hitte, rosszul mér, aztán hogy rossz a műszer.

Végül jelentette a főnökének, aki azt mondta: csak írja be a tegnapi értéket a naplóba, a mérőt pedig adja le a szervizben. :)

Nervus 2012.07.14. 21:24:06

@yoci: Tisztázzunk valamit. A forrás a wikipedia, szóval inkább az a bulváros. :D
És a kamionsofőrök esetében a bíróság nem egyszer bebizonyította, hogy Csernobil a felelős a halálukért.
Egyébként elég gyanús, ha 15 kamionsofőrből, aki arra járt, 14 rákban hal meg...

Nervus 2012.07.14. 21:26:14

@geza42: Érdekes, sok helyen hallottam, hogy mértek itthon kiugró mérést, a hivatalos térképek meg mindig azt mutatják, hogy elkerült minket.
Kíváncsi lennék, hány titok van még ezzel kapcsolatban valahol elásva...

Bikli néni 2012.07.14. 21:35:17

@Nervus: Előre bocsátom, a poszt tetszett, a kommentek nagyon tanulságosak. De emellett a mondat mellett hadd ne menjek el szó nélkül:
"És a kamionsofőrök esetében a bíróság nem egyszer bebizonyította, hogy Csernobil a felelős a halálukért."
Elnézést, hogy közbekotty, de ez a mondat ebben a formában nem igaz. Bár ez nem mindig volt így, az utóbbi időben van egy olyan alapelv, hogy a (polgári) bíróság feladata NEM az objektív igazság kiderítése, hanem a jogvita pártatlan eldöntése. Amely elvet nyilván az ihlette, hogy a bírák jogvégzett emberek, nem pedig (atom)fizikusok vagy más tudományok szakértői, és szakértői véleményekből, meg egyéb hasonló okosságokból dolgoznak. A bíróságok nem bizonyítottak be semmit. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján hoztak egy ítéletet, szerencsére egyébként a kamionos(ok?), illetve özvegye javára. Hiszem egyébként, hogy jogosan, de az itteni ellentmondó hozzászólásokból is látszik, hogy földi halandóként nem fogjuk soha megtudni, mi volt az igazság.

Bikli néni 2012.07.14. 21:38:17

@Wolf Gabor: Ezt a "katona voltam és jöttek a GM számlálóval" történetet apám is mesélte...

AtomCamel 2012.07.14. 22:07:22

Kb. 7. -es lehettem, ált. suliban.... - nagyon-nagyon rosszul lettem utána - azért írom, mert emlékszem rá.... pont, a szörnyű rosszullét miatt... hihetetlen émelygés, hányinger, gyengeség...
-
másnapra elmúlt.
-
különös, és megmagyarázhatatlan fintora a sorsnak, hogy pont akkorában voltam Robert Merle -re rákattanva, és akkor olvastam a Malevile -t... :-)))
-
még ma is bele borzongok...
ja, ez az egész K Mo.-n volt.. Kabán (Debrecentől 33km...)

kúrórudi 2012.07.14. 22:07:47

Na megmondom mi volt.

1. A reaktornak egyrészt nem volt dupla külső védelme, mint ami a maiaknak van. Másrészt az úgynevezett szabályozórudak tervezési hibásak voltak. A feladatuk, hogy a reaktormagba betolva azokat, lassítsák a bomlási folyamatot (neutronokat nyeljenek el). Tervezési hibájuk miatt azonban belökésük után néhány másodpercig fékezés helyett fokozták a maghasadást.
2. Az emberi hiba egyrészt valóban elkövetett üzemeltetési hiba is volt, másrészt felülről jött nyomás egy teszt elvégzésére.
3. A teszt lényege az volt, hogy külső áramforrás nélkül is működőképes-e a reaktor. Ezért a reaktort alacsony teljesítményszinten akarták működtetni.
4. Az emberi hiba abban merült ki, hogy egy sor biztonsági rendszert kikapcsoltak az üzemeltetők (ezt a mai reaktorokban meg sem lehet tenni). Kiiktattak plusz hűtőköröket, eleve a megengedett szint alatt akarták működtetni a reaktort, a megengedetthez képest sokkal több szabályozórudat emeltek ki, stb.
5. A robbanás azután következett be, hogy az alacsony teljesítményszinten, szabályozórudak nélkül működtetett reaktor nagyon instabil volt, a maghasadás megszaladt, ekkor a vezérlőben 1:23:50-kor megnyomták a vészleállítógombot. Ennek kövezkeztében a teljesítmény tovább ugrott a szabályozórudak hibája miatt. A megszaladt reaktorban gőz-, majd gázrobbanás következett be. Majd teljes magleolvadás.
6. A KFKI munkatársai informálisan valóban figyelmeztettek pl. iskolákat (leginkább ahová a gyerekeik jártak).

Nervus 2012.07.14. 22:33:26

Egyébként azért azt leszögezném, hogy a blog elsősorban arról szól, hogy ki hol volt, mit csinált...
Persze lehet vitázni arról, hogy mi történt, semmi kifogásom ellene, de emellett jó lenne, ha személyes élményt is társítanánk a dolgokhoz.

MissX 2012.07.14. 22:34:37

7 evesen vagy otthon az udvaron jatszottam vagy majalisoztam valahol :)

kúrórudi 2012.07.14. 22:38:13

@Nervus:
Íme a válasz: én a baleset idején 11 évesen otthon Bp-en aludtam:)

De nem ez számít. A rákövetkező hétvégén (május 1.) éppen kirándultunk a Pilisben... Tehát pont szabadban voltunk egész nap, amikor ideért a szennyezett levegő.

AczélGyuribácsi 2012.07.14. 22:39:40

Hol lettem volna?
Otthon, mert már vártuk a lányom érkezését! Meg is hozta a gólya ötödikére!
.
Akit pedig a történet érdekel:
Frederik Pohl-Csernobil

Fantasztikus író fantasztikus dokumentumregénye!
Aki nem élt vagy élt de nem hallgatta a Szabad Európát, nem voltak nyugati rokonai, azok meg ne okoskodjanak!
Azt meg kellett élni!

jjoey 2012.07.14. 22:43:42

Alapvetően emberi mulasztás, pontosabban rosszul végrehajtott kisérlet volt a gond oka, aminek az eredeti célja pont a biztonsági rendszerek tesztelése lett volna. A reaktort grafit (nem víz, mint Pakson) moderálta, azaz grafin nyelte el a felesleges elektronokat, ami a láncreakciót okozta (Pakson víz végzi ezt). Miért fontos ez, amikor észlelték, hogy a reaktor túlpötgött, vissza akarták tenni a grafitrudakat, de a reaktorben ekkor uralkodó hőtől a grafit begyulladt, azaz nem fékezte a láncreakciót (az elektronok elnyelésével). A reaktor túlhevült, a benti nyomás - gőz - felrobbantotta a reaktort, az urániurudakból és grafitból kiszabaduló sugárzás korlátlanul terjedt.
Igen, hiba, hibák sorozata, de 3 miles Island, Fukusima is gondot okozott. A tanulság, hogy a pakis - nyomottvizet - rendszerek jobbak, bár Fukusima esetén pont ilyen rendszer esett áldozatul.
Szarkofág. Gyorsan épült egy betonteknő a reaktor főlé. Sokan ottmaradtak. Újat kell emelni. Ez van. De lehet, hogy, pl Paks esetén az MVM-nek nem 8, hanem 10 Ft-ért kellene átvennie az áramot? (Bükkábrány a füstel 30-t kap...), és PAks is bizonságos(abb) lenne????

AczélGyuribácsi 2012.07.14. 22:45:09

@HgGina: 20 ezer az AZÓTA elhunytak száma!
Nem kell a kamu, ott és akkor "nem sokan" hunytak el, akkor csak a robbanást közvetlenül elszenvedők!
Később a mentésben résztvevő mentők, tűzoltók, katonák, pilóták, bányászok haltak meg a balesetet követő 1-2 hét és 5-10 év alatt!

jjoey 2012.07.14. 22:48:32

@röhögő: nem egészen, de rémhírnek jó. a reaktor a biztonsági rendszerhez maga termelte az áramot. a teszt lényege az volt, hogy annyira lecsökken a reaktor teljesítménye, hogy a biztonsági rendzser leálljon - kb 1 perc volt, mire a dizelgenerátorok annyira felpörögnek, hogy a rendszer visszaálljon eredeti állapotba. a gond az volt, hogy az 1 perc alatt, a reaktorban annyire feldúsult az elektron, hogy elindult a láncreakció, amikort ezt megpróbálták a grafinrudak visszahelyezésével megfékezni, a grafin begyulladt. Nem volt, ai megfékezze a reakciót. robbant. ennyi.
tervezési hiba, igen, Hirosima esetén is az volt az atombomba..., várost rombolt le. Atomerőmű = ellenőrzött atombomba. Mit neki egy 2ezer tonnás reaktorfedél?

röhögő 2012.07.14. 22:52:17

@tgabee2: "Nem "szóltak fentről", hogy "mégis kell a delej", hanem a tesztet halogatták a kievi energia igény miatt. Éjjelre tolódott a teszt, a felszökő teljesítmény miatt megijedtek az operátorok, belökték a szabályzó rudakat, ekkor a pozitív üregtényező miatt megszaladt a teljesítmény, és hidrogánrobbanás következett be."

- olvasgass utána! Szerinted a 7 százalékon futó reaktor le van állítva? Fogalmad sincs a reaktor fizikáról, úgyhogy nem kellene okoskodnod!

www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0604/aszodi0604.html

"Csernobilban 1986. április 26-án a 4. blokkon egy rosszul megtervezett és még több hibával végrehajtott üzemviteli kísérlet során az öngerjesztő tulajdonságokkal bíró reaktort olyan üzemállapotba manőverezték, melyben a - reaktor felépítéséből adódó - pozitív visszacsatolások felerősödtek. A blokk operátorai több fontos védelmi rendszert kikapcsoltak, és az írott üzemviteli utasításokat, biztonsági előírásokat is többszörösen megsértették. Ennek és a reaktor konstrukciós hibáiból adódó kedvezőtlen fizikai tulajdonságok következményeként 1986. április 26., szombat hajnali 1 óra 23 perckor a reaktor megszaladt, vagyis abban a láncreakció ellenőrizhetetlenné, szabályozhatatlanná vált, és néhány másodperc alatt a reaktorban megtermelt hőteljesítmény a névleges 7%- áról a névleges 10000%-ára (százszorosára) ugrott fel. "

Meg ezt is elolvashatod és ne okoskodj ha nem vagy tisztában a reaktorfizikával!

www.reak.bme.hu/fileadmin/user_upload/felhasznalok/aszodi/FF_2010_2011_tavasz/Aszodi_FF_14_biztonsag2_Csernobil_Fukushima_20110511.pdf

jjoey 2012.07.14. 22:59:18

@kúrórudi: okostóni, "el kúrtad", a "hiba" a grafitrudas reaktorok sajátja, ne keverd a 2. generációs nyomotvizes reaktorokkal (Paks), ahol a víz a szabályozóelem, nem a grafit. A grafit egy hőmérséklet felett gyullad (a víz pedig nyomás/áram/kémiai reakció miatt bomlik, hidrogén és oxigénre..., ez utóbbi sem egy stabil elem, ld sósav + cink (HCL+Zn = H szabadon, oxigénnel keverve robban...)
tedd hozzá, hogy bármilyen erőműről beszélünk ma, mind a régi elvet követi, gőz hajt meg turbinalapátot, a kérdés, a gőz termelője, szén (szenet égetsz el egy bojlet alatt), gáz (ld előbb), uránium. Előző kettőnél "nem dobsz a tűzre, kialszik", utóbbinál le kell fognod a szabad neutronokat, Az atomot felfűtöd 2 hónap munkájával majd 1 évig nem kell hozzányúlni, ellenben a szenet lapátolni kell. Ezért hatékonyabb. Vmit, vmiért. De ha odafigyelsz, nem cseszel rá.

Void Bunkoid 2012.07.14. 23:06:41

@töreki: oké, nem bővítjük, de ugye akkor tekerni fogod a dinamót, ha netán áram kell? :)

röhögő 2012.07.14. 23:10:19

@jjoey: "(a víz pedig nyomás/áram/kémiai reakció miatt bomlik, hidrogén és oxigénre..., ez utóbbi sem egy stabil elem, ld sósav + cink (HCL+Zn = H szabadon, oxigénnel keverve robban...)" - oltári nagy hülyeségeket beszélsz.
Városi gáz? Olyanról hallottál? C + H2O = CO + H2
Ne is kezdj vitázni, mert többek között van egy vegyész diplomám, te pedig a gimnáziumi kémiát nem tudod.

jjoey 2012.07.14. 23:12:35

@HgGina: miért nem 1 mila? legyen kerek szám, ahogy hofi mondaná...
1 probléma volt, amikor bejött a gebasz, nem az emberek élte volt a fontos - pripjaty kitelepítése - hanem a hallgatás, a kijevi május 1.-i felvonulás.
de, képzeld, legalább a nyáron a sugárzást szenvedett embereke, gyerekeket legalább levitták dél-ukrajnába a tengerhez, azaz vmi emberi hozzááláás megnyilvánult. ezek az emberek dél-ukráajnai családoknál voltak elszállásolva.
ma a szomszéd a csikket dobja el a lépcsőházban és leszarja. ennyit a hozzááláásról az 1szerű honpolgárnál, neked meg jó rámhírterjesztést. a felcsúti focista halálát nem írnád meg???

röhögő 2012.07.14. 23:14:25

@jjoey: Az atombomba és az atomreaktor nem ugyanaz. A békés célú termikus reaktorokban termikus (lassú) neutronok hasítanak, az atombombában a gyorsak. Teljesen más a kettő.

röhögő 2012.07.14. 23:16:26

@jjoey: "A reaktort grafit (nem víz, mint Pakson) moderálta, azaz grafin nyelte el a felesleges elektronokat, ami a láncreakciót okozta (Pakson víz végzi ezt)" - jaj!

jjoey 2012.07.14. 23:18:39

@röhögő: próbáld ki sztem, a sósavat cinkkel és egy cigi (tod, kell a tűz a gyufán a hő miatt, mint reaktobanm szokott), új tapasztalot szerzel "vegyész"..., ecserin vetted? mert nekem volt szerncsém a fentit kipróbálni, gimiben, kémián. hát, mit nem mondjak, ha a kémcsővet 10mp-ig fogtuk be, már nehéz volt és szépet szólt a "gyufa" = hő mellet, amikot elengedtük a felgyülemlett higrogént
hamár, pl a Na + H2o mit ad? NaOH + H? ahol a sok H szeret H2-vé alakulni? hogyan is? esetleg ugyan ez Litiummal (Li)? Hogy ezt miért nem engedik kémiaórán, nem it tudom.
Te, "vegyész".

Vu, de ja vu 2012.07.14. 23:19:45

@Nervus: A pontos idővel való poénkodás "ámerikai" sztori, mégpedig a "leghülyébb tárgyalótermi kérdések" kategóriából:-D

@bm613: A lényeg a 'hülyeség-sorozaton' van, illetve hogy Paks azért nem ugyanaz:-)

Nem vagyok szakember, részletekbe ezért nem megyek, csak írom amit láttam-hallottam...

Tehát Csernobil bizonyos értelemben biztonságosnak mondható erőmű lett volna, ha nincs néhány könnyelmű ember, aki igen sokat tett ezért, hogy bekövetkezzen a tragédia. Ha csak úgy termelgettek volna, akkor valószínűleg még ma is üzemelne, jól-rosszul...

jjoey 2012.07.14. 23:22:47

@röhögő: és mivel "lassítod" a reaktort, 60-as táblával??? vagy grafit / víz reaktorfüggő megoldással, ólommal béleled a reaktort, stb?
az elv ugyan az. az urániumnak halvány finja nincs arról, bombába vagy rekrotba tették, neked kell(ene) kontrollálni a folyamatot.
mázli, hogy nem pakson melózol.
juteszembe, tod mi volt a gond Pakson, amikor leolvadtak a fütőelemek karbantartás közben? A kva lassú neutronok basztak lassúlni, amikot a víz elforrt felettük és szárazra kerültek, mert a takarítócég által beszerelt pumpa nem bírta a szükséges vízáram biztosítását a hűtéshez.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.07.14. 23:24:19

@jjoey: Uhh... az atomerőművet az atombombával keverni elég kemény. Erőműben atomrobbanás lehetetlen, nincs is talán ott összesen annyi radioaktív anyag. "Csak" fizikai/kémiai robbanás lehetséges, ami persze szétszórja a sugárzó anyagokat is. Csernobilban is ezek szennyezték be a környezetet.

röhögő 2012.07.14. 23:25:07

@jjoey: A reaktorban nem keletkezett oxigén. Az volt hülyeség amit írtál. Először hidrogén keletkezett a Zr + 2H2O = ZrO2 + 2H2
A magas hőmérsékletű szuperkritikus vizzel menő reaktorok problémája hogy a víz magas relatív permittivitása miatt az üzemanyag burkolat cirkóniumja 400 fok felett reakcióba lép a vízzel.
Aztán később a grafit is reakcióba lépett a vízzel - városi gáz - a kémiai robbanás azután következett be hogy a gőzrobbanás ledobta a fedelet.
Mondd láttál már egyáltalán elemi lítiumot? Káliumot? :-))

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.07.14. 23:26:52

@jjoey: Így van, basztak lassulni. És pont az történt, amit már írtam, hogy akkor is történne, ha a csernobili hibákat követnék el: nem felrobbant a cucc, hanem nagy anyagi kárral ugyan, de szép kussban leállt.
Egyébként nem a vízáram mennyiségével volt a gond, hanem elképesztően amatőr módon tervezték meg a hűtőrendszert.

röhögő 2012.07.14. 23:31:12

@jjoey: Más a neutron lassítás, a moderáció, meg más a fékezése a reaktornak. Fogalmad sincs a reaktor fizikásról. A U235 hasadási hatáskeresztmetszete 340 barn körül van termikus neutronokra, míg gyorsakra csak 1-2. A gyorsakat ekkor az U238 fogja be. Alap reaktor fizikai dolgokat nem tudsz.

@bm613: Egy atombomba uránból 25 kiló, plutóniumból 2 kg.
Pakson egy tonna üzemanyagban 35 kilogramm U235 van és Pakson ha jól emlékszem vagy 20 tonna urán van a reaktorban egyszerre. Teljes kiégés után is tucatnyi atombombára való marad benne.

jjoey 2012.07.14. 23:31:28

@röhögő: sztem néz utána, nyomotvizes reaktor (2. generáció), grafitrudas (1. generáció)
örülőő, hogy ilyen sok "atomfizikus" van a blogon.
a röhej az egészben, hogy tök mind1, mi a moderátor, ha becsődöl, annyi.
a grafit ég, a víz párolog, azaz ha a reaktort elengedik, a grafitrúd kigyullad (Csernobil), a víz elpárolog (Fukusima),a fűtőelem "leolvad", röviden túlképp végbemegy egy "ellenőrzőtt" atomrobbanás, nem rombol le várost, mint Hirosima, se sugárzásilag megteszi, amit "meg kell tenni"..
És még valami, Paks nem azért van a Duna mellett, mert a "Duna víze hűti", hanem a reaktort víz hűti, ezt a vízet hűtik a Dunából nyert vizzel, olyan ez, mint a gázkazán, kétkörös rendszer, egyikben vizet forral, másikban folyik a víz, amivel fürdesz (ha fürdesz), a hőcserélőn keresztűl a hidegvíz felmelegszik, amivel fürdesz (ha fürdesz)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.07.14. 23:36:26

@röhögő: Akkor van. Viszont igencsak iparkodnia kellene annak, aki a kritikus tömeget egybe akarja hordani.

@jjoey: Jó volna, ha megértenéd, hogy nincs a reaktorban a legnagyobb katasztrófa esetén sem atomrobbanás. Ahogy elnézem, nem is érted a szót.

röhögő 2012.07.14. 23:43:00

@bm613: Nyugodtan össze lehet rakni a kritikus tömeget, mert a hasadásokból keletkező gyorsneutronok az U238-ban fognak elnyelődni, ami nem fog hasadni, csak igen kis mérékben és nem lesz a rendszer kritikus. Ha vizet töltesz hozzá amitől a neutronok lelassulnak és a lassú neutronok nem nyelődnek el az U238-ban, hanem az U235-öt hasítják na akkor lesz kritikus a rendszer.
Ezeknek egy részét bór kadmium rudakkal elnyeletik, meg a vízben oldott bórsavval. a szabályzás azonban a kb 0.6 százalék késő neutronok miatt lehetséges a termikus reaktorokban.

röhögő 2012.07.14. 23:44:35

@jjoey: "És még valami, Paks nem azért van a Duna mellett, mert a "Duna víze hűti", hanem a reaktort víz hűti, ezt a vízet hűtik a Dunából nyert vizzel, olyan ez, mint a gázkazán, kétkörös rendszer, egyikben vizet forral, másikban folyik a víz, amivel fürdesz (ha fürdesz), a hőcserélőn keresztűl a hidegvíz felmelegszik, amivel fürdesz (ha fürdesz) " - termodinamika a szakterületem. :-))

jjoey 2012.07.14. 23:46:08

@röhögő: nem lett volna egyszerűbb a "0,5del megy fénysebesség felett" Han Solo beszólását elemezned, az "ezeréves sólyom" (Millenium Falcon....) tekintetében?
hja, 20.07kor nem pont az ellenkezőjét írtad a "kétkörös" rendszerről?
RBKM, atom müxik, vízet forral, víz átmegy gőzbe, rámegy turbinára, az meg áramot csinál. a vízforraló sebességét grafitúddal ellenőrzik.
Kétkörös rendszer, VVR (Paks), víz áramlik a fűtőelemek között, minél tőbb, annál jobb a hűtés = neutronelnyelés, azaz nincs ami bombázza az urániumot, nem szabadul fel több neutron..., de egyben a hűtésre használt vít átmegy egy hűtőn, aminek a másik oldalán "hideg" víz kering, ez a hideg víz aztán felmelegszik ennek következtében, gőzzé válik, rámegy a turbinára és "lőn világosság".
Miért nyomott vizes a rendszer? mert a víz, ami az urániumrudak között kering, nyomás alatt van (mint a gk hűtőrendszere), a víz nyomás alatt, ha a nyomás több mint 1atm (1035hPA, 760mmHg), nem 100 Celsius (nem Kelvin, vagy Fareinheit...) forr fel, hanem e felett, azaz 100 fokos még simán folyékon halmazállapotú, azaz hogy egy nyomottvizes reaktor a hőcserélő után a 2. körben gőzt termeljen, legalább 100+0,x1 fokú vízet kell, hogy termeljen az első körben, ez a hő átadódik a 2. körbe, ahol a víz melegszik, gőzzé válik, generátort hajt, az áramot termel (te meg fizetsz az emű-nek, mert megy a klimád otthon).

Nervus 2012.07.14. 23:47:25

@Vu, de ja vu: Tudom, amikor először olvastam, még a vicc is eszembejutott, már nem emlékszem rá.

jjoey 2012.07.14. 23:50:29

@röhögő: Mir űrálomás, űr, szkafander nélkül még nem volt meg, sajna..., segített volna, vagy csak angolul megtanulni, hogy megértsd az RBKM és a VVR rendszerek eltérését, nem említve a 3. generációs rendszereket.
see-you-in-moscow.com/_bl/0/47721536.gif
teljes áttekintés, pontos angol rövidítésekkel, stb, stb.
sör? jót tenne.

Nervus 2012.07.14. 23:52:31

Egyébként azt nem tudja valaki, hogy bárkit elővettek-e azért, mert eltitkolták, elhallgatták (vagyis el akarták) a dolgokat?

röhögő 2012.07.14. 23:53:58

@jjoey: Te részeg vagy. :-)) Vagy nagyon hülye. Esetleg agyadra ment az iskolatej. Na szevasz!

jjoey 2012.07.15. 00:01:49

@röhögő: "szar űgy" de volt lítium, bár nem szabad levegőn, vki figyelt a biztonságra?
szted a hidrogén mi a fas.t csinált a reaktorban? az egy kva hermetikus, oxigénmentes cuccos, és a durranógáz is marhaság, nem?

ha nem kevernéd a "reaktorfizkát", miről beszélsz ember? atomfizika van, kérdés, mire használod, hogy robbants mint egy bas.tt terori(bocsi, turi)sta, vagy hogy mellébeszélj, mint kuszaszem???
bme, na ja, ott van az ész, nem a GE, Siemens és tsainál (ld pl Skoda, na ja, gyárt az generátorturbinát is a kibas.ott) mi, hogyan kell egy kva atomreaktort gyártani....

flimo13 2012.07.15. 00:03:42

@töreki: Az ilyen okosokat meg szélkereket tekerni, vagy ki a pusztába bogyókat szedni.

jjoey 2012.07.15. 00:05:33

@bm613: mármint a grafinrudak mennyiségéről beszélsz, ami a rekaciót hivatott volna leállítani, csak túl kevés rúd volt a rednszerben, az túlhevült és amikor a grafit visszament, begyulladt, azaz pont nem lassított semmit, rendszer robban. konyec filma?
a grafit nem hűt, hanem moderál (lassít). Pakson a víz hűt és moderál is, nyomotvizes rendszer sajátossága.

SzuperKiraly 2012.07.15. 00:06:28

jjoey: olvass utana, rohogo is leirta mar, Csernobil/Paks viszonylataban pedig kulonosen fajdalmas ostobasag pl ez:

"víz áramlik a fűtőelemek között, minél tőbb, annál jobb a hűtés = neutronelnyelés, azaz nincs ami bombázza az urániumot, nem szabadul fel több neutron...,"

Wikipedia is eleg lesz, PWR, hajra.

jjoey 2012.07.15. 00:08:19

@bm613: atombomba = nem ellenőrzött maghasadás. atomerőmű = ellenőrzött maghasadás. "maghasadás békés célú felhasználása" csak vmi szovjet szloget lett-e volna-e?
tod, plazmareaktor = ellenőrzött. a nem ellenőrzött plazmaügylet neve Nap.
ciki?

jjoey 2012.07.15. 00:11:20

@röhögő: eddig atomfizukus voltál. nem néznéd meg, mind indiánok, hogy az éjféli teher kigördült-e a Keleti pályaudvarról? Sokat tennél a hazáért, bár ecserin olyan papírt kapsz, aiért fizetsz, "marsi levegőnélküli környezeti túlélőtábor sikeres résztvevője" is lehet a papíron....

SzuperKiraly 2012.07.15. 00:13:42

Varjal segitek, latom nehez eset vagy.

"A nyomottvizes reaktor (angolul PWR, Pressurized Water Reactor, oroszul VVER, ВВЭР, вода-водяной энергетический реактор) a nukleáris reaktorok egyik típusa, melyben a fűtőelemeket nagynyomású víz veszi körül. Ilyen típusú reaktorok találhatók Magyarországon a Paksi Atomerőműben is. A víznek kettős szerepe van, egyrészt ez szolgál moderátorként, másrészt a nagynyomású vizet hőcserélőbe vezetik, ahol a termelt hőt átadja a kisnyomású rendszernek."

Hopp, kekkel irtak a "moderatorkent" szot, az egy link, olvassuk el!

"A moderátor az atomreaktorokban alkalmazott anyag, aminek a szerepe, hogy lelassítsa a maghasadásból származó gyors neutronokat, így lehetővé téve, hogy azok részt vegyenek a láncreakcióban, és táplálják azt."

Tehat felreerted a moderalast. Az atomeromu nem forum. A moderalas elosegiti a maghasadast, mert emeszthetove teszi a gyors neutronokat (U235). A neutron elnyeles/iranyito rudak az amire gondolsz.

jjoey 2012.07.15. 00:15:41

@bm613: be is tenne, ha atomfizikusaink atomerőműveket úgy terveznék, hogy ha beüt a gebasz, akkor hirosima-i hatással kelljen számolni. ciki, hogy a fűtőelemek, illetve a többi gubanc, amit egy atomerőmű elő tud adni, már és még, már: mert mindenki megteszi a maximumot, hogy még: elkerülje Hirosima hatásait.
Persze, hogy a paksi látogatóközpontban azt mondják, hogy "atomrobbanás" kizárt, én nem próbálnám ki, hogy leállítom a hűtést és nézek mint "rozi a moziban" várva a nagy "villanást".

jjoey 2012.07.15. 00:18:42

@JulWCZar: látom megtetted és rájöttél mi a csernobili és a paksi rendszer közti difi, grafit vs víz, mint moderátor. hogy 5 percen belül ellenmondazs magadnak, ciki.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.07.15. 00:20:24

@jjoey: Ha nem lennék ateista, most már imádkoznék...
Figyelj rám. Baráti jótanács.
Most menj szépen aludni. Holnap nézz szét a neten, és próbáld felfogni először azt, hogy milyen fizikai folyamat az atomrobbanás. Utána keresd meg azt az infót, hogy mi ennek a feltétele. Majd állj neki tanulmányozni az atomerőműveknek nem is a működését, hanem csak a felépítését. És értsd meg, hogy ott az atomrobbanásnak nincs meg a feltétele.
(help: a "kritikus tömeg" szókapcsolatra figyelj erősen, de a biciklisekkel foglalkozó találatokat kérlek, hagyd figyelmen kívül, jelen esetben nem túlzottan relevánsak)

flimo13 2012.07.15. 00:20:57

@jjoey: Te meg szerintem menj vissza inni :))

jjoey 2012.07.15. 00:22:01

@bm613: a 2ezer tonnás reaktorfedél elrepülése és ezzel a rekatormag szabadba kerülése a kuss része volt? mától és is így kussulok majd...
a reaktofedél nem atomrobbanás következtében repült el, hanem a rekatornyomás - gőz - miatt...

jjoey 2012.07.15. 00:26:25

@bm613: remélem nem vagy közel egyik paksi zöld/sárga/piros gombhoz, ha igen, probálok diszidálni, magyarnak lenni mégiscsak ciki az EU-ban...., ez is olyan, mint az elméleti fizika, igen, elvileg nincs meg a "kritikus" tömeg, Csernobilban sem volt meg, mag Fukusima is meg volt tervezve, és a 3 miles Island sem történt meg.
A lényegre figyelj, ha odafigyelnek, a rednszer műxik. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Ja, csak konkrétan én ezzel úgy vagyok, hogy a pilóta a gépn, ameliyken meberek utaznak, ne hibázzon.

jjoey 2012.07.15. 00:27:23

@flimo13: csak ha velem tartasz, "szépfiú"

jjoey 2012.07.15. 00:30:23

@bm613: vhol "örvendetes", hogy szagény magyar atomtudós nehézvizzel főz és a neten lóg magyar idő szerint szombat éjfél körül. én ilyenkor még bulizom, de ha nem, akkor épp a lompos beiktatását végzem asszonypajtinál. Lehet, ki kéne próbálnod?
és a wikipedia, bármilyen szenny is, csodákra képes, angol és orosz nyelveken többek közt : )

SzuperKiraly 2012.07.15. 00:34:15

jjoey:

1. ertsd meg mi a moderator feladata egy atomreaktorban. vagy igyal meg/aludj.

2. csernobil nem atomrobbanas volt, statisztikailag ugy tunik a kommentjeidbol hogy te is e fele hajlasz, es nagy elorelepes!

Az atomrobbanas megint egy kellemes tura a wikipedian, ott van a Little Boy, ami egy dusitott uranium fegyver volt, ket szubkritikus 80%-ra dusitott darabbol allt, ezeket csak ossze kell tenni, es bumm! (paks ha jol tudom ugy 5% korulire van dusitva).

Minden mas fegyver azota plutonium alapu + thermonuklearis, mert plutonium az van rogyasig a tenyeszto reaktorokbol, ahol a bosegesen rendelkezesre allo 238-as uraniumbol csinaljak (a nagyhatalmak). Persze van/lehet ezekben a fegyverekben is 238, de ebbe mar ne menjunk bele.

Atomeromu kb. 5% 235 + 95% 238 aranyu uranium futoelemekkel nem lesz atombomba, mert akkor az iraniak nem centrifugaznanak ennyire (persze kicsit dusitani kell az 5%-hoz, mivel a termeszetes uraniumban ez az arany kisebb, regen tobb volt, mert a 235 felezesi ideje rovidebb, lasd okloi reaktor).

Jajj mennyi erdekes dolog, raadasul az okloi termeszetes atomreaktor azt is elmagyarazza, miert all le Paks ha elforr a viz!

kúrórudi 2012.07.15. 00:46:34

Az volt már h Orbán mondjon le?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.15. 01:00:01

@töreki: És a magadfajta idiótákkal mit kezdjünk? Nekik mit ajánlanál?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.15. 01:03:47

@jjoey: ??? A japán reaktor forralóvizes volt, még a '60-as évekből.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.15. 01:05:39

@jjoey: Itt már tényleg röhögni kell. Az erőművekben pár %-os dúsítás a jellemző. Az ágyú elvű urániumbombában és a Pu alapú implóziós nukleáris fegyverekben 90% feletti tisztaságú hasadóanyagok vannak...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.15. 01:06:56

@jjoey: A generációs osztályozás nem a moderátor anyaga alapján történik...

No name est omen 2012.07.15. 01:11:36

Nem akarok senkit megbántani (tudom késő) de szenzációsan lemodellezik egyesek a hozzászólásaikkal, hogy mi történhetett a vezérlőteremben a katasztrófa idején.
-Szergej! told bele a grafitot az majd megfogja...dehogy tolom eszednél vagy? felrobban az egész. nekem ne magyarázz én olvastam róla három könyvet. nekem meg van vegyész diplomám is. És addig civódtak rajta a mérnökök amíg az egész fel nem robbant. Pedig nem az az igazi kérdés, hogy Csernobil miért robbant fel hanem, hogy a többi atomerőmű miért nem fog. Nem az számít hány ember halt meg (persze egyesével mindannyiuk mint emberek számítanak) hanem, hogy mennyi embert sikerül megmenteni (ha lehet hinni a beszámolóknak sokan úgy vállaltak őrült kockázatot a felszámolásnál, hogy remélték, hogy ezzel rengeteg ember életét mentik meg). Amúgy valószínűleg otthon szundiztam akkortájt és bocs a szentimentális hippi dumáért. Aki meg nem szeret olvasni: youtu.be/-ieWUecV9Jc
youtu.be/a8t9ZxlhIqI

jjoey 2012.07.15. 01:14:42

@JulWCZar: vhol láttál atomrobbanásra utaló jelet? az, hogy a reaktor felrobbant, nem jelenti azt, hogy klasszikus értelemben vett atomrobbanás történt. remélem az azért nem vitás, hogy robbant, rekator és úgy alapjaiban az épület is felrobbant, tönkrement, a fűtőelemek a szabad levegőre kerültek, nyomták a sugárzást.
hatások csökkentése végett kellett a szarkofág (nem sit...), ami felfogja, csökkenti a hasadóanyag, sugárzás szabadba jutását.

jjoey 2012.07.15. 01:27:30

@molnibalage: mit nem mondasz? és ahhoz mit szólsz, ha a fejlődéssel együtt nem csak az eljárás, de a moderátor is fejlődött (ld Csernobil és Paks eltérése). hányszor írtam, az atomreaktor is csak egy egyszerű gőzgép, áramot úgy termel, hogy gőz hajt meg turbinát. hogy a gőzt szén, gáz, vagy atom "elégetésével" - kérlet itt nem kezd azt, hogy "atomot égetni nem lehet" - termeli, mellékes.
Mellesleg, mit szólsz az ex-Leningrád, ma Szentpétervár melletti 4 blokkos erőműhöz, mint Csernobil, 4 blokk, 1000MW/blokk, szarban vannak, mert RBMK, az új, amit építenek Paksi rendszer. Miért is kell nekik a nyomottvizes?

jjoey 2012.07.15. 01:39:41

@molnibalage: nézz utána mi volt japoéknál, "leolvadás", gondolom itt pontosítani kell a sok atomtudós mellett, hogy nem a mélyhűtőről van szó. lényeg, elment az áram, rekatorhűtés leállt, az elszállt (sok lett a gőz a reakrotban), robbant, és nem is értem az angolnyelvű "hydrogen-air chemical explosions", ami röhögő nem értelmez a mai napig "vegy-ész" diplomával, gondolom a "milyen szakon" végzettre az "északon" a válasz.

GE tervezte, szállította a cuccos nagyrészét és amikor gebasz lett, próbálták leállítani a reaktort HŰTÉSSEL, szóval, a rendszer lényege, nem az, hogy orosz, vagy sem, hanem hogy mivel moderálják a cuccost. Japoéknál sem jött be a technika, nyomattáb búvárszivattyúval a tengervizet, az meg vissza tengerbe, kitelepítettek.
Na mind1, elkúrták, de a lényeg, hogy a paksi gombokat nem te nyomogatod. megnyugtat.

jjoey 2012.07.15. 01:47:26

@No name est omen: részben, van, aki pont azért vállalta, mert ez volt a kötelessége, ahogy írod, volt, aki azért, mert neki "mindegy" volt már (ld helikopterpilóta, aki a homokzsákokat dobálta a nyilt reaktorra), és volt, aki mert ez volt a parancs a szovjet hadsereg sorkatonája részére (alternatíva a parancsmegtagadásos agyonlövetés)
hogy ebből ki mit tanult, látszik a beírásokból, a "miért robban", "miért robbanhat".
Pakson amikor elforrt a a víz a hűtőmedencéből, 1 év nem volt elég arra, hogy megmondják
-"mi volt a hiba", pedig alapvetően evidens volt,
- "cég nyert".
- "cég profitot akart".
- "cég okosba megoldja".
- "mérnö szól, hogy nana".
- "mérnökfőnök mérnöknek, kuss, mert nem lesz meg a riviérára a nyaralás".
- "kibaszott fűtőelem meg nem elforralta a vízet".

No name est omen 2012.07.15. 02:17:27

@jjoey: És sokan persze nem is voltak tisztában azzal, hogy mit vállalnak. Nem lődöztek akkor már agyon ha megtagadtad a parancsot, de nyilván kitüntetés se járt érte és alkalom se volt végiggondolni a dolgokat.
Szerintem ez olyan helyzet amiből azért lehet kevés tanulságot levonni, mert hasonló helyzetben az emberek ugyanígy fognak működni. (nem arra gondolok, hogy szakmai hibák sora miatt fognak felrobbantani erőműveket) de mindig lesz amire nem gondoltunk pl. hogy a cunami nem a legjobb hűtővíz és amikor nagy a baj az emberek rendszerint pánikba esnek. Nyakig a szarban sokkal nehezebb kideríteni hogy, hogy kerültünk oda mint előre végiggondolni ha megtörténik ami elképzelhetetlen, hogy megtörténik akkor hirtelen mi a teendő. Be lehetne zárni persze az erőműveket de az embereknek rengeteg energiára van szükségük és akárhonnan nyerjük naiv dolog azt gondolni, hogy mindig a kezünkben tartjuk az irányítást.

MrKiraly 2012.07.15. 04:04:09

Kis gyerek voltam, es kirandultunk valahol a Pilisben. Koszonjuk neked szovjetunio! Hogy basznad telibe anyad!

kalapocska 2012.07.15. 05:06:48

majalison tancoltam viragtappancsokkal a kezemen. hetekig keszultunk ra az ovival. anyam evekig ki volt borulva hogy engedtek a gyerekeket ugralni az esoben pedig tudtak arrol hogy mi tortent. amugy en kesobb ugy olvastam es arrol lattam terkepeket hogy Magyarorszagot a felho szerencsere elkerulte, nyugat europa rosszabbul jart.

rudu (törölt) 2012.07.15. 07:40:55

Óvodás gyerekemmel a homokozóban.
(legrosszabb hely volt, mint mondták)
Olcsó salátából nem vettem.

KaPé 2012.07.15. 07:45:23

Bennem is csak annyi maradt meg, hogy évekig nem ettünk utána salátát.

röhögő 2012.07.15. 07:56:01

@jjoey: Látom nem tudod mi a különbség az atomfizika és a reaktorfizika között. :-))
Ebből ha levizsgáztál akkor gyere vissza vitázni! :-))
www.reak.bme.hu/fileadmin/user_upload/felhasznalok/szatmary/gepesz_rf.pdf

Mellesleg fémolvadék hűtésű atomreaktorokkal foglalkozom jelenleg. Az atomfizika, reaktorfizika, vegyészet és termodinamika. És miután ezekhez eléggé sokat kell számolni, az informatikához is értek nem keveset.
De ha annyira okos vagy, akkor mondd meg hogy mi az alapvető oka hogy a gyorsreaktorok szaporítási tényezője nagyobb a termikus reaktorokénál. Miért kisebb a termikus reaktorok esetében egynél és miért nagyobb a gyorsak esetében. Ezt még sokan a fenti vizsga után sem tudják, mert a professzor úr elfelejtette világosan egy-két mondatban leírni. Ezt nem guglizod össze, ezt érteni kell. :-))

Stupid 2012.07.15. 08:31:19

Én egy katonai alakulat ügyeletese voltam akkortájt. Amikor a vegyvédelmi katona jelentette, hogy valami gubanc van, cseréltettem a műszert, és amikor azzal még magasabb értéket mért, végig jelentést tettem a vezérkarig. Őrült módon lekúrtak, pedig más alakulattól is jelentették a magas sugárzás szintet. Ennek a magam védelmében néztem utána, mert titoktartással baszogattak. Ekkor tudtam, nagy a baj. Csak azt nem, honnan fúj a szél. Egy ideig naponta volt riadó. I lépcsős alakulat volt, én pedig tiszt. Röviden ennyi. De mi sem turul, hogy valójában mi van. Elromlott minden műszer, küldtek egy okos vv-st, aki egyből a vkf-nek jelentett titkos úton és profi műszerrel mérve. De a kocsi közelébe sem mehettünk. Azt a kurva vv ruhát meg véletlenül sem vetették fel köpenyként sem, pedig mennyit gyakoroltuk. Rohadékok. Telóról és igen röviden ennyi.

velaxin 2012.07.15. 08:37:27

mennyi ráérős atomfizikus van magyarországon! :-O

menjetek közmunkára!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.15. 09:24:10

@jjoey: Vakerálsz mindenről, de a tény az tény marad. A leolvad japán reaktorok nem nyomottvizesek, hanem forralóvizesek voltak.

Nem semmi ámokfutás amit itten előadsz...

Szalacsi_Dezső 2012.07.15. 09:32:41

Katonaként Zalaegerszegen. Elsőlépcsős alakulatnál, vegyvédelmi rajban. Sorállományúként. De szép is volt. Működésképtelen GM számlálókkal mértük a falakat, egymást és a harcijárműveket. Ebédhez addig soha nem látott salátákat kaptunk. És megtudtuk, hogy a személyes sugárterhelés mérő parancsra nullázható.
Lehet, hogy Stupid kolléga volt a parancsnokom? :-)

Karipapa01 2012.07.15. 11:08:43

"1986. április 26-án, hajnali 1:23:58-kor az atomerőmű négyes reaktora kigyulladt, majd sorozatos robbanások után bekövetkezett a nukleáris olvadás. "

Már a poszt indítása sem jó, ugyanis a reaktor nem előszőr kigyulladt és aztán robbant, hanem fordítva, de mindegy! Ma már a csernobili atomkatasztrófának kiterjedt szakirodalma van, sőt! vannak olyan korrekt leírások is, amik még a laikusok számára is viszonylag könnyen értelmezhetőek. Ebben a blogban nem azzal kellene foglalkozni, hogy mi a reaktor fizikája és a milyen hiányosságai voltak a reaktornak. A mai legkorszerűbb reaktoroknál is igen kockázatos végrehajtani egy ilyen tesztet, hiszen bármely egyéb kiszolgálóberendezés váratlan meghibásodása is okozhat nem várt problémákat, amit a személyzet hirtelen nem tud kellőképpen kezelni. A csernobili reaktor (minden egyéb hibája ellenére) évek óta biztonságosan működött és talán működne a mai napig is, ha nem végezték volna el ezt a tesztet. Lehet, hogy azóta már lebontották volna, vagy az egész erőműt korszerűsítették volna. Itt az számít, hogy egyes "pozicióban" levő emberek átgondolatlanul intézkedtek, nem számoltak az esetleges következményekkel, amik ma már nyilvánvalóak! Ami pedig még rosszabb: a balesetet követően nem az emberek menekítésén, életek megmentésén volt a fő hangsúly, hanem a titkolózáson és a saját bizonyítvány megmagyarázásán. Sajnos ez megjelent napjainkban is Japánban! Ezt kellene inkább pellengérezni!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.15. 11:14:46

@Karipapa01: Aha. Akkor szerinted miért telepítettek ki annyi embert olyan nagy biztonsági zónában, ami enyhénszólva túlméretezett volt?

Nervus 2012.07.15. 11:21:53

@Karipapa01: Neked is elmondanám, hogy forrás a Wikipedia, egy ilyen blogposzt nem arról szól, hogy mindenről írok egy könyvet.
És arról sem szól, hogy nyomozást kezdjek a volt szovjet vezetésnél.

stefan75 2012.07.15. 11:25:22

@jjoey: Szerintem ne égesd magad tovább. Ennyire hülye egyszerűen nem lehet valaki. Szerinted elektronok okozzák a láncreakciót, és azt grafitrudak ("grafinrudak") betolásával állítják le. Továbbá szerinted az atombomba és a reaktor ugyanúgy működik, a gyors és a lassú neutron egykutya, a moderátor meg nyilván dísznek van. Mindezt arra alapozod, hogy középiskolában egyszer fejlesztettél hidrogént sósavval. Te nagyon hülye.

Legalább ne kötözködnél, ha a hozzáértők kijavítanak. Csodálom röhögő türelmét...

Álomkereskedő 2012.07.15. 11:32:37

2-3 nappal a tragédia után fizikus apám a kijevi egyetemről épp itt lévő fizikus kollégákat hívott meg vacsorára az otthonunkba. Soha nem felejtem el az egyik professzort, aki könnyes szemekkel mondta, hogy többé soha nem láthatja hétvégi házát, ami épp azon a környéken volt. Bennem akkor tudatosult, mekkora nagy baj történt.

Karipapa01 2012.07.15. 11:59:04

@molnibalage: "Aha. Akkor szerinted miért telepítettek ki annyi embert olyan nagy biztonsági zónában, ami enyhénszólva túlméretezett volt?"

Aha! Gondolom azért, mivel a robbanás éjjel történt, hát várjuk már meg a nappalt! A sok kapkodás egyébként sem vezet jóra! Egyébként is, a szovjetek udvarias emberek, nem akartak a svédek elé tolakodni! Meg különben is, az amerikaiak azért fejlesztettek drága pénzért műholdakat, hogy az ehhez hasonló eseteket időben tudják regisztrálni és kommunikálni! Geciség lett volna elvenni tőlük az élményt, ha már ennyit küzdöttek vele...

No name est omen 2012.07.15. 12:11:50

Ebben a csöpp országban mennyi atomfizikus és/vagy katona van, vagy a külföldi hozzászólók mennyire jól beszélik a magyart. Nem írná le még valaki, hogy épp katona volt vörösöknél és lapátolta a bórsavas homokot a reaktorba. Ebédre meg akkora UV zöld saláta volt, hogy teherautóval kellett bevinni az ebédlőbe?

Karipapa01 2012.07.15. 12:12:43

@Nervus: " Neked is elmondanám, hogy..."

Ha nekem is elmondod, jó, mivel én is ezt mondtam! Tehát jó! A Wikipédia pedig igen jó forrás, csak arra készült, hogy közérdekűen tőmondatokban tájékoztassa azokat, akik valamilyen témára kíváncsiak. Én is gyakran használom.

"És arról sem szól, hogy nyomozást kezdjek a volt szovjet vezetésnél."

Nem bizony, hiszen ezzel szintén kiterjedt irodalom foglalkozik, sőt több filmet is készítettek ezzel kapcsolatban (játékfilmet és népszerű-tudományos filmeket is igény szerint), de ez a blog nem is erről szól, inkább <az értelmezésem szerint> arról, hogy ki hogyan élte meg ezt a tragédiát! Van, aki éppen a gyermeke szájába erőltette a spenótót, hogy abban van a vitamin, mások éppen a legszennyezettebb terep felé igyekeztek abban a tudatban, hogy nincs semmi probléma. Itt nem a szovjet vezetésre, hanem a magyar hozzáállásra céloztam. Ez pedig igenis hozzátartozik a magyar túlélők történeteihez.

Nervus 2012.07.15. 12:35:21

@No name est omen: lol :D
Az tuti, hogy következőnek valami olyan témát választok, ahol a vita nem az eseményről fog szólni, hanem a személyes élményekről.
Sajnos azt egyikünk sem tudja eldönteni, hogy melyik hozzászólás valós és melyik nem, de én abból indulok ki, hogy nagy valószínűséggel jogos, hogy sok katona volt akkoriban. (Kötelező sorkatonaság, ugye.)

A blog indításakor gondolkoztunk azon, hogy csak FB-kommentelés legyen, azzal részben elkerülhető lenne, hogy egy 13 éves is beszámol arról, amit írtál, de az sem jó megoldás.

mis 2012.07.15. 12:45:21

@jjoey:
csak hogy hozzászólhassak: a VVR az inkább WWER, azaz water-water-energy-reactor.

(Pakson 4 db WWER440-es reaktor volt, de ha jól tudom, akkor már 500-ra felhúzták őket)

Karipapa01 2012.07.15. 12:53:26

@Nervus: "Az tuti, hogy következőnek valami olyan témát választok, ahol a vita nem az eseményről fog szólni, hanem a személyes élményekről. "

Ilyen könnyen feladod? Maga a blog egy téves megállapításal indul, szó esik benne a szovjet vezetésről, a KFKI munkatársainak viselkedéséről, a svédekről, a reaktortervezésről. Mégis mit vártál? A téma jó, a felvezetés nem úgy sikerült, mint ahogy te szeretted volna. Nem a témaválasztással van baj, hanem a felvezetéssel! A kommentelők is ennek alapján reagáltak. A legközelebbi blogodban inkább arra koncentrálj, amivel kapcsolatban vitát szeretnél indítani, bár ilyen esetben is lesznek "off"-ok bőven. de legalább a vita olyan mederben fog folyni, ami miatt feltetted a posztot. Sok szerencsét!

Nervus 2012.07.15. 12:57:34

@Karipapa01: Ez nem feladás.
Itt minden posztnak ugyanaz a lényege, ahogy a blog neve is mutatja.
Ha annyit írnék, hogy a csernobili robbanás, az is elég lenne a bloghoz, mindenféle leírás nélkül.

No name est omen 2012.07.15. 12:59:50

@Nervus: Lehet félreértettél, nincs nekem ezzel bajom, hogy rendkívül színesek a hozzászólások. Sokkal érdekesebb így a blog mintha a magamfajták leírják, hogy aznap éjjel aludtam és május elsején nagy valószínűség szerint a telken lehettünk ami a Dunakanyarban volt és nem Pripjaty mellett. Témának esetleg ajánlanám Kolontárt meg a vörös iszapot mint ipari katasztrófa mert arra nagyobb eséllyel emlékeznek még az emberek és több valóbban érintett hozzászóló kerülhet elő, csak sokakat érzékenyen érinthet pont ezért.

Nervus 2012.07.15. 13:04:33

@No name est omen: Nem, nem, teljesen egyetértünk.
Mindenképp valami frissebb téma kerül elő, lehet, hogy pont az, amit írtál.

newnt55 2012.07.15. 13:09:21

ált. iskolás voltam és aznap minden tanítónéni és kipajtás Geiger-Müller számlálóval jött iskolába... És másnapra mindenkinek 3 keze és 2 feje nőtt.
Nagybátyám meg a blokk mellett volt és amikor nagyon fortyogott, elfutott.

Karipapa01 2012.07.15. 13:09:31

@Nervus: Igenám, csakhogy: akkor ugyanilyen heterogén kommentekre számíthatsz, mint ebben a blogban! Ami nem nyerte meg a tetszésedet. Valamilyen vitában valamilyen konkrét irányvonalat is ki kell ám jelölni, főként azt, hogy mi a beszélgetés lényege. Ha most például a Fradi tízév-körüli szurkolóiról szeretné blogot nyitni, ne az '56-os aranycsapattal, vagy azok körülményeivel kezdd, mert a blog "kioffolódik"! Különben meg nem akarlak befolyásolni, azt teszel, amit akarsz :-))

No name est omen 2012.07.15. 13:33:37

Tisztán emlékszem arra a napra onnantól neonzöldre cseréltük a kisdobos nyakkendőt és az őrs felvette Vladimir Izotóp tábornok nevét. Csapatzászlónkat kétfejű mókus díszítette. Jódot szórtunk a tejbegrízre kakaó helyett. A homokozóban ólom kislapáttal készítettük a homoksütiket ami elfogyasztásától sugárzóan szép lett a napközis tanárnéni. A jegenyefák nem látszódtak ki a búzatáblából és fél dinnyehéjakban pancsoltunk medence helyett. A postás Stockholmban élő nagybátyám levelét használta zseblámpának.

xxyati 2012.07.15. 13:39:37

@jjoey: Ritka nagy hülye vagy, fogalmad sincs miről beszélsz.

mirikrantz 2012.07.15. 13:42:12

7 éves voltam és egy viccre emlékszem, amit apám mesélt "mit kaptak a szovjet gyerekek húsvétra? Csernobilit!" Apám egyébként többet tudott a köznél mert valami totumfatum volt a konfekció gyárba, de
különösebb izgalomra nem
emlékszem. Nagyanyám az Állami Erdőgazdálkodaságon volt titkárnő a főigazgató mellett, ő cseppet idegesebb volt és kötötte az ebet a karóhoz hogy e igyunk tejet, és ne együnk a kertből gyümölcsöt!

Bikli néni 2012.07.15. 14:00:19

Kétéves múltam, nem tudom, mit csináltam. Valószínűleg anyukámmal valami érdekeset Pesten.

Olvasgatom itt az önjelölt és diplomás atomfizikusok :) véleményeit. Először még figyelmesen olvastam, hogy mint a fizikához bevallottan hülye, tudjak is valamit erről az egész folyamatról. Aztán @No name est omen: megmondta a tutit. Na nem mintha ezekből a leírásokból olyan sokat értettem volna :D (pedig úgy igyekeztem...)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.15. 14:17:02

@mis: No offense, de tudommal az orosz átírásból jön ki latin VVR. Ugyanis orosz reaktorok vannak Pakson. Az, hogy angolbal WWR lesz, az csak véletlen...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.15. 14:18:42

@jjoey: Számodra elképzelhetlen a jelek szerint, hogy valaki ért is valamihez és nem csak a barmságot hajtogatja. Valahol elképesztő, hogy idáig süllyedt a világ. Ezek szerint már az a menő és átlag, ha síkhülye vagy, de a pofád az nagy...

Golgotai 2012.07.15. 14:42:35

Én mint elsős kis gyerek a május 1- i felvonulásra készültem, gyakorultunk az udvaron, dísz szalagokat készítettünk stb. Jó itt ez a kis szakmai vita, hiába, mifelénk mindíg népszerű volt az atomenergia. Kis történelmi érdekesség, de a 2.odik világháborúban nagyjából a reaktor helyén a mi pár huszár egységünk harcolt partizánokkal többek közt a németek mellett persze. A reaktor robbanához én csak annyit tennék hozzá, hogy több balszerencsés tényező összejátszása kellett a katasztrófához, mint általában.Aki meg Pakson atomrobbanást vízionál, az gondolkodjon el azon, hogy hidalható át az a hiányzó 87% os dúsítottság a fűtőelemkben( értsd 87% hasadóanyag tartalom), nagyjából sehogy:D

papa33 2012.07.15. 15:14:33

Fukusima forralóvizes, a "pokolból" kijövő gáz egyből a turbinára megy, Pakson a forralóvizes, ennél hőcserélő is van, tehát a szekunder megy a turbinára. Csernobil egész más.

Klaric 2012.07.15. 15:18:18

A kérdésre válaszolva: Aznap volt a 10. szülinapom, tehát én egész életemben pontosan tudni fogom, hogy mikor következett be a polgári atomenergia felhasználás eddigi legnagyobb katasztrófája.

A rövidítésekről: Csernobil: RBMK(nem rbKM!) Paks: VVER az oroszból, ha angol akkor PWR a tipusa. Mivel a szülinap miatt, sajnos, eléggé kötődök az eseményhez, így aztán elég sok mindent összeszedtem róla az elmúlt évek során. A legérdekesebb a katasztrófa után néhány hónappal a KFKI kiadásában megjelent nem nyilvános tanulmány volt(ezt később titkossá minősítették és betiltották), ami az akkor rendelkezésre álló infómorzsák alapján (mint később kiderült)halál pontosan leírta, hogy mi történt. A tanulmányban szereplő dolgokat igazolta évekkel később!! a hivatalos vizsgálat eredménye is. Látszik, hogy a magyarok topon voltak/vannak az atomfizikában. Egyébként Csernobilt a Teller(igen, arról a Tellerről van szó!)-effektusnak nevezett hatás intézte el,(mint ahogyan 3 miles islandot is, aminek a vizsgálata során fedezte fel Teller és Szilárd a Teller effektust) amit a hidegháború miatt titkoltak el a nyugatiak. Csernobil miatt végül aztán a politika/hadászat engedett a tudósok nyomásának és végre megindult a tapasztalatok és veszélyforrások átadása a kelet és a nyugat között, hogy ne következzen be még egyszer ilyen, sehol.

Az egész baj lényege, hogy az RBMK rendszerű reaktoroknak pozitív az un. üregtényezője, míg az összes többinek negatív. Ez konyhanyelven annyit tesz, hogyha az RBMK-t magára hagyják, akkor begerjed és elszáll, a többi fajta reaktor pedig vagy leáll, vagy pedig beáll egy egyensúlyi állapotba.

Az RBMK-ban a grafit a felesleges mennyiségű lassú neutronokat fogja be, és ha grafit meggyullad, vagy nem tudják a helyére teni, akkor elszabadul a pokol, míg a VVER-eknél és a többi ma használt tipusnál, a víz lassítja le a gyors neutronokat, hogy az U235 be tudja fogni azokat a hasadáshoz. Ha a víz elpárolog, vagy eltűnik, a neutronok nem lassulnak le, tehát nem fogódnak be, ezáltal csökken a reakció mennyisége, miáltal előbb-utóbb beáll egy egyensúlyi állapot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez az állapot nem a mag leolvadása után lesz, de legalább nem lesz belőle igaz gombafelhős bumm.

Túl sokat szövegelek, így befejezem.

Tempus-Anh 2012.07.15. 15:33:01

19 éves és katona valahol Nagyvárad környékén
/sajnos, nem a magyar hadseregben:)/
Emlékszem a kopogó Geiger-Müller számlálóra, a helyi nagy pánikra és az össz-szocialista ejnyebejnyézésre, a jól megszűrt hírekre...
Aztán másik év tavaszán leszerelés után a Szabad-Európa rádión keresztül a részleteket is meghallgattuk.

papa33 2012.07.15. 15:34:22

Nem lett volna szabad kikapcsolhatónak lenni sok mindennek, és nem lett volna szabad kikapcsolni. Tellerék tudtak olyan dolgokat, amit állítólag nem adtak át, legalábbis üzemeltető operátorok nem tudta, pl a kis teljesítményű instabil viselkedést, és ilyenkor az előforduló hirtelen teljesítmény-megszaladást, ami elő is fordult ekkor... bár azt tudták, le kellett volna állítani, de a politikai nyomás... túl sok, és egymáshoz is túl közeli rudak kihúzása...

Mi pedig akkor május 1-i felvonuláson barnultunk...

Van 1-2 érdekes cikk:
csernobil.uw.hu/page/tortenet.html

Klaric 2012.07.15. 15:38:14

Még valami.

A szarkofágot anno 5 évre építették! A mérnökök úgy számolták, hogy 5 éven belül a sugárzástól szétporlad a beton, összeomlik a szarkofág és a levegőbe kerül a még ma is 300 fokon izzó, közel 3000 tonnát kitevő radioaktív rom, ami alatta rejtőzik. Szerencsénkre vagy a mérnökök számoltak rosszul, vagy a beton bírja jobban, vagy a sugárzás csökkent le, de minden esetre a szarkofág még 26 év után is, igaz, hogy rommá repedezve, de még bírja. És remélhetőleg még kibírja addig, míg a NAÜ az ENSZ és az unió pénzből a franciák és az ukránok által most építés alatt álló második szarkofág elkészül és a mostani fölé tolják. Mert ha nem, akkor egy sokkal nagyobb katasztrófa elé nézünk, mint a '86-os. Akkor ugyanis a túlnyomó többségében a rövid felezési idejű és gyorsan bomló "kevésbé veszélyes" izotópok szabadultak ki, egy most bekövetkező esemény pedig a hosszú felezési idejű hasadási termékeket juttatná porként a légkörbe.

Karipapa01 2012.07.15. 17:15:27

@papa33: "..Tellerék tudtak olyan dolgokat, amit állítólag nem adtak át, legalábbis üzemeltető operátorok nem tudta.."

Te feltételezed, hogy ott csak válogatott hülyék dolgoztak? Úgy gondolod, hogy a Szovjetunióban nem voltak képzett atomtudósok? Netán a Kiscárt is véletlenül alkották meg? Hmmm... Azért gyanítom, hogy Tellernek valami más volt a véleménye! Kérdezzük meg!

No name est omen 2012.07.15. 21:26:25

@Klaric: Nem akarok beszállni ebbe tudományos adok-kapok-ba de az általad felvetett misztikus kérdésre -miszerint miért bírja az 5 évre tervezett szarkofág még mindig- ott szerepel a "Csernobili csata" filmben. Ebben elmondja tervező (aki tervezte szarkofágot), hogy 30 évre tervezték azt a monstrumot és nem azért mert annyi idő alatt elporlad a beton hanem mert abban bíztak, hogy mára már ott fog tartani a robotika, hogy emberek nélkül vissza tudják bontani az egész blokkot, de sajnos ez nem jött be. Tehát terveztek egy óriási hangárt az egész főlé egy daruval amivel majd vissza tudják bontani, csak elég lassan haladnak.

No name est omen 2012.07.15. 21:28:56

@Bikli néni: Tartok korrepetálást atomfizikából és a társtudományokból ha gondolod? Vagy azt nem értetted amit én írtam :D

Tempus-Anh 2012.07.15. 21:45:57

@No name est omen:
A "néni" garantáltan, bizonyítottan dr.iur., úgyhogy van némi előképzettsége társadalomtudományokból...
Nekem elhiheted...
:)

Bikli néni 2012.07.15. 21:59:26

@No name est omen: Simán csak tetszett az idézett hozzászólásod, ahogy a civakodókra reagáltál, frappánsnak találtam, ennyi.
Fizika és kémia sosem volt erős oldalam, máshoz értek (lásd egy hsz-szal fentebb), de az átlag szövegértéssel azért nincsenek problémáim :)
@Tempus-Anh: Köszönöm, doktor úr ;)

No name est omen 2012.07.15. 22:00:33

@Tempus-Anh: Felétek a társtudomány a társadalomtudomány rövidítése? Én olyasmikre gondoltam, hogy reaktor fizika, magfizika, sugárbiológia. De jó pap(nő) holtig tanul biztos, hogy nem találkozott még az általam képviselt társadalomtudományos meglátással.
Az irigység ragadtatott veled tollat? mert szervezhetünk szakkört is :D

No name est omen 2012.07.15. 22:05:23

@Bikli néni: No nekem se szokott bajom lenni a szövegértéssel inkább az okoz nehézséget amikor nem értem. Nekem egyenesen sportorvosi felmentésem van az említett tárgyakból, de az iskolában is "kiemelkedő közöségi munkával" ellensúlyoztam ezen hiányosságaimat.

KeMa 2012.07.15. 22:13:26

@mis: "csak hogy hozzászólhassak: a VVR az inkább WWER, azaz water-water-energy-reactor."

Kár volt. Ugyanis rosszul tudod: Az VVER. Ugyanis szovjet gyártmány, és "Voda-Voda Energeticseszkij Reaktor" szavakat rövidíti ;)

Tempus-Anh 2012.07.15. 22:27:39

@No name est omen:
Nagyon elvont, bonyolult tudomány művelője vagyok, sőt alkalmazója a mindennapokban, ha azt mondom, hogy neuron, axon és dendrit, gondolom, az mond valamit...
:)

No name est omen 2012.07.15. 22:42:49

@Tempus-Anh: Na tessék! Még egy Bubó!
Megfigyeltem, hogy itt mindenki vagy atomenergiával foglalkozik vagy katona esetleg említettek rokona. Rákérdezek: vattacukor esztergályos vagy egy ebrendészeti telepen?

Bikli néni 2012.07.15. 23:07:00

@No name est omen: Most rajtam a sor: a doktor úr tényleg az, aminek mondja magát ;) De ha ez vigasztal, pironkodva beismerjük mindketten, hogy nem értünk az atomenergiához, sőt, én még katona se voltam :)

Tempus-Anh 2012.07.15. 23:23:11

@No name est omen:
Vattacukoresztergályos, ez nagyon jó:)
Semmi gond, katona is voltam valaha, aztán valahol az említett három sejtrészecske által képviselt orvostudományi ág művelője lettem, anélkül, hogy ezzel kérkednék...
Az is egyik a sok közül.
@Bikli néni:
Még mindig szeretlek...;):*

No name est omen 2012.07.15. 23:43:01

Micsoda összetartás van ott a neurológián, hát engem meg ki fog megvédeni? Gyanakodtam ám, az emberek inkább olyanokkal szoktak kérkedni mint például, hogy lottómilliárdosok, rocksztárok, filmszínészek. A honvédséggel szerencsére elkerültük egymást az atomenergia meg rém egyszerű dolog. Úgy kell elképzelni mint amikor lovakat befognak egy kerékhez amíg jól vannak tartva addig húzzák az igát és van delej. A baj ott kezdődik, hogy gondatlan tartás mellett ellustulnak vagy megbokrosodnak, kitörnek a karámból felrúgnak mindent és tele szórják lócitrommal a veteményest amit aztán nem lehet olyan jóízűen elfogyasztani. A másik probléma, hogy ezekből a lovakból nem lehet ám párizsit csinálni a pályafutásuk végén hanem el kell őket ásni és aki ásott már el rúgkapáló lovat az tudhatja, hogy nem gyerekjáték.

flimo13 2012.07.16. 06:01:31

@mis: Erre mondják, ha csöndben maradsz...
VVER - Vodo-Vodyanoi Energetichesky Reactor, angolul Water-Water Power Reactor, tehát WWPR.

KeMa 2012.07.16. 09:13:00

@No name est omen: Ahh, ez a hasonlat csúcs :)

Sir David, The nuclear guy 2012.07.16. 11:08:19

Oviba jártam, de konkrétan aznap otthon lehettem és aludtam, amikor elpukkant a négyes.

Egyébként félelmetes, mennyire kretén marhaságokat írnak a kedves kommentelők, de megszoktam, hogy az átlagpolgár milyen mérhetetlenül tájékozatlan nukleáris energetikai, illetve sugárbiológiai téren.

Mielőtt valaki megkérdezné, igen, voltam Csernobilban, tudom, miről beszélek.

mis 2012.07.16. 11:41:30

@KeMa:
Igazad van, a VVER (orosz megnevezés) és a WWER (angol megnevezés)is használatos, de én inkább az angol elnevezésével találkoztam. DE még akkor sem VVR :)
Link:
www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/te_1610_web.pdf

@flimo13: szintén tudnám ajánlani Neked is a fenti linket. Esetleg a gugliba írd be, hogy wwer.
"Erre mondják, ha csöndben maradsz..."

U.I.: remélem, alaposan utánajártál a témának, amikor ezt írtad, mert a trollkodás nem szép foglalkozás :)))

Sir David, The nuclear guy 2012.07.16. 12:00:10

@mis:

KeMa barátomnál a pont, az VVER, mivel az orosz megnevezés átírása.

Amúgy az általad citált mondás így elegánsabb: Si tacuisses, philosophus mansisses.

Igaz, ez rád vonatkozik.

KeMa 2012.07.16. 12:03:09

Nem emlékszem, mit csináltam azon a napon. Akkor én még csak pár hónapos magzat voltam.

Viszont tavaly láthattam saját szememmel a csernobili erőművet, és a Zónát ;)

¿Qué tapas hay? 2012.07.16. 22:36:31

@röhögő: Ritkán szoktam a teljes kommentfolyam elolvasása előtt hozzászólni, de itt képtelen vagyok megállni:
Cimbora, te akkora marhaságokat írsz, hogy a sokat próbált internet is majd' beszakad alatta.

¿Qué tapas hay? 2012.07.17. 00:30:22

@molnibalage: Mint írtam, szerencsétlen dolog végigolvasás előtt hozzászólni, mert a kommentek végére érve egyértelművé vált, hogy tök fölösleges volt, csak a saját időmet pocsékoltam ezzel. Másrészről az előzményhozzászólás - egy bekezdés kivételével - korrekt. De az az egy azt mutatja, hogy a hozzászóló igazán a konkrét, tárgyalt eseménnyel nincs tisztában. Szóval erről lenne szó:

"Csernobilban leállították, de szóltak fentről pár óra múlva hogy kellene a delej, indíccsátok el vazze. Addigra nem volt ott képzett reaktor fizikus és a hülyéknek a reaktor persze nem indult el. Erre kikapcsolták a vézsleállítást és kihúztak minden rudat. A 3000 MW-os termikus teljesítménnyel rendelkező (1000 MW elektromos) 20-30 MW-on dohogott."

Bizonyítás: accidont.ru/data01.html
A szerzőt (accidont.ru/author.html) én elég megbízható forrásnak tartom. (további megj. a "vészleállítás" nem volt "kikapcsolva", és nem "húztak ki" minden rudat (accidont.ru/datable.html lásd 2. pont

¿Qué tapas hay? 2012.07.17. 00:35:32

@¿Qué tapas hay?: Kiuegészítés: szabályzórudak helyzete kartogram formában: accidont.ru/data11.html 00:39:00-kor és 01:22:30-kor

stefan75 2012.07.17. 01:32:03

@¿Qué tapas hay?: Megtaláltad kb. az egyetlen olyan bekezdést, ahol röhögő nem tudományos pontossággal fogalmazott. Emiatt nem kell a torkának ugrani.

Ami a hiteles forrást illeti, az meg annyiban lehet hiteles, amennyiben államérdeket nem sért. A fukusimai eseményekről pl. hetekig fals tájékoztatást és hihetőre kozmetikázott méréseket adtak ki még a szakemberek is, pedig az nem a Szovjetunió... Csak másképp nem lett volna idő megelőzni a yen egekbe szökését és a japán gazdaság összeomlását.

röhögő 2012.07.17. 14:44:41

@¿Qué tapas hay?: Na és mely marhaságok lennének azok?

röhögő 2012.07.17. 14:46:53

@Klaric: "Az RBMK-ban a grafit a felesleges mennyiségű lassú neutronokat fogja be, és ha grafit meggyullad, vagy nem tudják a helyére teni, akkor elszabadul a pokol," - Hú bazz... mekkora hülyeséget írtál.

@¿Qué tapas hay?: Okostojás! A fentihez miért nincs egy szavad?

¿Qué tapas hay? 2012.07.17. 21:09:13

@röhögő: Lényegtelen.

Bevallom, fogalmam sincs miért épp' a te hozzászólásodnál szakadt el a cérna nálam, tán mert érdekesen rétegezve voltak benne a pontos és téves információk, vagy mert már maga a poszt is kiakasztott, lehet csak rossz napom volt. Hagyni kellett volna az egészet a fenébe, és nem nekiállni még érvelni fáradtan és fájó fejjel. szerencsére ez azért háromnegyed egyre tudatosult bennem. Sajnos akkor már az egészet nem lehetett visszacsinálni.

Belzebubo 2012.07.18. 23:31:54

Akkor egy nagy állattartó telepen dolgoztam, havonta kb. 5000 malacka született. Állatok, takarmány szabad ég alatt. Persze beszélgettünk róla, mi történhet, végül az állatorvos kolléga mondta meg a tutit: figyeljük a következő hónapok születéseit, ha több lesz a genetikai rendellenességgel született malac, akkor gáz van.
Lestünk is minden született malacot, de nem volt több defektes, mint korábban (átlagosan havonta egy)
Szép csendben megkérdeztük a többi állattenyésztő kollégát is, de nekik is hasonló tapasztalatuk volt.
Ezek után nyugodtan ettem salátát, gyümölcsöt a fáról, stb. , legfeljebb bosszantott a sok pánikos rémhír, amiből még itt is, most is, olvasok néhányat.
Persze az a béna hazudozás is dühítő volt, amit akkor hivatalból előadtak.
süti beállítások módosítása